Wat is asbest?


Asbest is een natuurproduct. Het gesteente wordt ten gevolge van hoge druk en hoge temperatuur vloeibaar en koelt daarna weer heel langzaam af. Door deze trage afkoeling ontstaan kristallen. Asbest heeft een afwijkende kristal structuur. De vorm van een asbest kristal is meestal langwerpig. Aan deze vezelstructuur dankt asbest zowel zijn goede, als nu zijn zeer slechte eigenschappen.


Asbest is over het algemeen een zuurbestendig mineraal. Dit houdt in dat asbestvezels welke nu in ons milieu worden gebracht, niet afgebroken kunnen worden.


Foto van asbesthoudend plaatmateriaal, zoals deze kan worden aangetroffen bij bijv.:

  • plafond betimmering
  • betimmering dakbeschot
  • wandaftimmering
  • plaatmateriaal onder of achter cv ketel.

Het verhaal van asbest is inmiddels bekend. Onverwoestbaar, onbrandbaar, goed isolerend en bovenal goedkoop. Nog niet zolang werd er zeer positief gedacht over asbest en zijn toepassingen. Het werd dan ook op zeer grote schaal toegepast vanwege zijn unieke combinatie van eigenschappen. Een combinatie van grote sterkte en goede brandwerende eigenschappen gekoppeld aan een uitstekende hechting met synthetische en minerale bindmiddelen.


Asbest is heel veel gebruikt. Zo kan het in het huishouden alleen al aangetroffen worden in ondermeer; warmhoud plaatjes, vloerzeil, bloembakken, strijkplank, schoorsteen, cv ketel, golfplaten op het dak, vensterbanken plafondplaten, wandplaten als koord bij de gevelkachel of gaskachel, etc.etc. 


De laatste 30 jaar is het echter duidelijk geworden dat asbest zeer gevaarlijk is voor mens en dier. De schadelijke werking van asbest openbaart zich pas na zeer lange tijd. Hierbij speelt gevoeligheid of geslacht (wordt wel eens beweert) geen enkele rol. Het is niet ongewoon dat mensen die vroeger zeer intensief met asbest in aanraking zijn gekomen na 10 jaar nog steeds niets mankeren. Het staat echter wel vast dat dat het inademen van asbestvezels (van microscopische afmeting) ook na die 10 jaar, kanker kan veroorzaken.


Met asbest dient dan ook met uiterste zorgvuldigheid te worden omgegaan. Asbest dient te worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Bloedjes Renovatiewerken BV is een gecertificeerd asbest saneerder. Al het personeel is opgeleid en medisch gekeurd. Onder de deskundige leiding van onze eigen DTA'ers (Deskundig Toezichthouder Asbestsloop) garanderen wij een vakkundige aanpak en verloop van alle saneringswerkzaamheden, zowel organisatorisch als uitvoeringstechnisch.NIEUWS
** Truckland levert wederom nieuwe Fiat Ducato's aan Bloedjes Renovatiewerken. Nu alleen nog zuiniger en stiller.

** Asbestdaken verbod 2024. Lees hier de subsidieregeling en de voorwaarden voor 2016.

Sponsor / reclame: